Kayıtlar

Ekim, 2020 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Köylülük ve Agroekoloji

Köylülük ve Agroekoloji Ceyhan Temürcü Tarım Ekonomisi Derneği’nin düzenlediği Agroekoloji Çalıştayı bildirisi. (12 Aralık 2019, Büyükpark - Bornova/İzmir) Bu yazı şu yayın içinde yer alacaktır:  Bilim, uygulama, hareket olarak AGROEKOLOJİ - Başka Bir Tarım Mümkün . Tarım Ekonomisi Derneği, İzmir. Yediklerimizin birçoğu niteliksiz, besin değerleri düşük veya sağlığa zararlı gıdalar. Yanlış tarım uygulamalarıyla topraklarımız çoraklaşıyor, sularımız kirleniyor, doğamız zehirleniyor. Tarım kültürümüzü, yerel tohumlarımızı kaybediyoruz. Köyler boşalıyor, geleneksel yaşam tarzımız ve mutfak kültürümüz yok oluyor. Tarım arazileri rant için imara açılıyor veya büyük şirketlerin eline geçiyor. Çevremiz doğal, organik diye satılan ürünlerden geçilmiyor, ama biz kime güveneceğimizi bilemiyoruz. Bu yazılanlara büyük ölçüde katıldığınızı ve/veya bunları çevrenizde sıkça duyduğunuzu tahmin ediyorum. Kimi ‘yerel’ değil ‘yerli’ veya ‘milli’, kimi ‘büyük şirketler’ yerine ‘yabancılar’ diyor ama bu se

CSOs Feeback on Sustanable Food Systems and Heathy Diets

Feedback from the CSOs, to FAO presentation on Sustainable Food Systems and Healthy Diets in Europe and Central Asia during Virtual CSO Consultation prior to FAO’s 32nd Regional Conference Europe and Central Asia. October 21, 2020  Ceyhan Temürcü Food systems and their functionality in delivering healthy diets are shaped by many factors, forces, drivers and decisions. Hence, in order to improve nutrition, contextual changes are needed across multiple socioeconomic and policy areas related to food and agriculture.  We cannot speak of one single food system at national, regional or global levels, especially in our diverse Region. In particular, it is necessary to recognize the profound differences between the industrial food system and the agroecological, small scale, local, traditional and indigenous food systems. The industrial food system needs to be addressed with its problems and weaknesses, while the agroecological, small scale, local, traditional, indigenous ones need to be recogn

FAO sanal toplantısında konuşma: "COVID-19'da Ortak Eylem - Küresel gıda ve tarım yanıtımızı güçlendirmek"

Nyéleni Avrupa ve Orta Asya Gıda Egemenliği Ağı adına konuşma Ceyhan Temürcü Tahtacıörencik Ekolojik Yaşam Kolektifi, Ankara-Türkiye. FAO Avrupa ve Orta Asya için Bölgesel Yüksek Düzeyli Diyalog: COVID-19'da Ortak Eylem - Küresel gıda ve tarım yanıtımızı güçlendirmek, sanal etkinlik, 7 Ekim 2020, 10:30 - 13:30 (CEST) . Toplantı bağlantısı: http://www.fao.org/europe/events/detail-events/en/c/1308398/ Youtube kaydı: https://www.youtube.com/watch?v=ibiOnsoUDDk   Nyéleni Avrupa ve Orta Asya Gıda Egemenliği Ağı adına, köylüler, küçük çiftçiler, balıkçılar ve çobanlar, yerli halklar ve kırsal bölgelerde çalışan diğer insanlar dahil olmak üzere, küçük ölçekli gıda üreticilerinin görüşlerini yansıtmaya çalışacağım.  Bu insanlar, şirketlerin güdümündeki endüstriyel gıda sisteminin giderek artan baskısına ve düşmanlığına rağmen, topluluklarını ve gezegenin nüfusunun çoğunluğunu sürdürülebilir yollarla beslemeye devam ediyorlar. Böylece, çocuklarımız için iyi bir gelecek umudumuzu da besliyor