Covid-19 salgını ve Topluluk Destekli Tarım

Covid-19 salgınıyla ilgili olarak bütün dünyada Topluluk Destekli Tarım (TDT) modeline olan ilgi artıyor. Bu konuyla ilgili özet bilgileri ve bağlantıları iletmek istedim.
TDT temelde basit ve uygulanması kolaydır: Belirli sayıda tüketicinin bir araya gelmesi ve güvendikleri bir üreticiyle sezonluk anlaşma yapması yeterlidir.
TDT, üretici-tüketici bağının güçlü olduğu gıda topluluğu/dayanışma modelidir. Bir grup tüketicinin bir üretici ile sözleşme yaparak sezonluk alım garantisi vermesini, ön ödeme yapmasını, tarımsal riskleri ve ödülleri paylaşmasını ve dağıtımda tüketicilerin sorumluluk almasını içerir.

Görüntünün olası içeriği: yazı ve yiyecek
Japonya'da 1975'te “teikei” (ortaklık) adıyla ortaya çıkmıştır. Bugün ABD'de 4.000’den fazla, Fransa'da (AMAP tanımıyla) 3000 civarı, İngiltere 100’den fazla TDT uygulaması vardır.

ÇİFTÇİNİN ZORLUKLARI        TÜKETİCİ DESTEĞİ
Kötü hava koşulları                    Risklerin paylaşımı
Değişken pazar fiyatları             Önceden uzlaşılmış adil fiyatlar
Güvenilmez pazarlar                  Alıcı taahhüdü ve planlama imkanı
Sosyal destek yoksunluğu         Tüketicilerle yakın ilişki
Sermayesizlik                             İhtiyaçlara göre destek

Bağlantılar:

Ek bilgi:

İngiltere’de süpermarketler ile Canalside TDT grubu arasındaki bir karşılaştırmanın (2014) ortaya koyduğu gıda israfı verileri:

Canalside TDT:
Tedarik zincirinde kayıp ve çöp: %0,65
Evde kayıp ve çöp: %6,1
Toplam kayıp ve çöp: %6,71
Süpermarketler:
Tedarik zincirinde kayıp ve çöp: %36
Evde kayıp ve çöp: %30
Toplam kayıp ve çöp: %55,2

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dil, zihin ve felsefe dersleri

ENDÜSTRİYEL ŞİRKET TARIMI ÖLDÜRÜR - Kapitalist tarım ve Covid-19: Ölümcül bir birleşim

Köylülük ve Agroekoloji