Dil, zihin ve felsefe dersleri
Derslerin içeriğini ve her haftanın konusunu aşağıda, metnin devamında bulabiirsiniz. 6 hafta boyunca Salı ve Cuma günleri aynı konuyu işliyor olacağız. İstediğiniz günü seçebilecek veya isterseniz aynı hafta iki derse de katılabileceksiniz:
- 6 ve 10 Mayıs, 13 ve 17 Mayıs, 20 ve 24 Mayıs
- 4 ve 7 Haziran, 11 ve 14 Haziran, 18 ve 21 Haziran
Yer: Konur Sokak, Kızılay, Ankara
Saat: 19:30-22:30
Bilgi ve katılım için KATILIM FORMU'nu doldurabilir veya ceyhan.temurcu@gmail.com adresine yazabilirsiniz. Uzmanlık alanı dilbilim, özel olarak da anlambilim (semantik) olan bir bilişsel bilimciyim. 20’li yaşlarımın sonunda, bir sağlık sorunu nedeniyle uzun süre evde kalmam gereken bir dönemde, felsefi formasyonu olmayan biri olarak Immanuel Kant’ın Saf Aklın Eleştirisi’nin bir kısmını okuma çabam hayatımın dönüm noktalarından biri oldu. ODTÜ Bilişsel Bilimler bölümünde dilbilim (yüksek lisans tezim) çalışmaya başladıktan sonra da felsefeye ilgim devam etti. Belçika’da Anvers Üniversitesi'nde yazdığım doktora tezimde çalıştığım, insan dillerindeki zaman, bilgi ve istek kiplerinin ardındaki evrensel anlam haritaları konusu beni mekân, zaman, nedensellik, akıl, irade gibi temel metafizik temalarına yakınlaştırdı. Halen geliştirmekte olduğum dilsel anlam kuramım da giderek dil felsefesi, zihin felsefesi, bilgi felsefesi ve varlık felsefesi konularıyla birleşti.
Felsefeye dili anlama derdiyle yönelmiş olmam, felsefi metinlere yaklaşmakta ve okumakta seçici olmamı sağladı. Bu durum da, en az 20 yıldır son derece yoğun geçen yaşamımda felsefe içinde yol almamı kolaylaştırdı.
Dersler Ankara Kızılay'da, Konur Sokak’ta, teraslı bir dairede olacak. Çayımız, kahvemiz, atıştırmalıklarımız, bitki çaylarımızla, rahat bir ev ortamında sohbet edeceğiz. Toplam katılımcı sayısında 30’u geçmeyeceğim, böylece her derste en fazla 20 kişi olacağımızı öngörüyorum. İlk ders dönemi Mayıs başından Haziran gündönümüne kadar sürecek. Her hafta Salı ve Cuma günleri aynı temayı işliyor olacağız. Bu sayede her hafta istediğiniz günü seçebileceksiniz. İsterseniz iki derse birden de katılabileceksiniz:
6 Mayıs Salı ve 10 Mayıs Cuma, 19:30-22:30
Dil, dünya ve zihin. Bilimsel ve felsefi temeller
13 mayıs Salı ve 17 Mayıs Cuma, 19:30-22:30
Farklı anlam kuramları
Felsefede dil dönemeci ve analitik felsefenin kökleri
20 Mayıs Salı ve 24 Mayıs Cuma, 19:30-22:30
Olanaklı dünyalar ve kipsel mantık
4 Haziran Salı ve 7 Haziran Cuma, 19:30-22:30
Dil ve zihin felsefesinde edimsel (pragmatik) boyutlar
11 Haziran Salı ve 14 Haziran Cuma, 19:30-22:30
Bilişsel bilim, klasik ve yeni yapay zeka
18 Haziran Salı ve 21 Haziran Cuma, 19:30-22:30
Yeni varlık kuramları
Dersleri zaman zaman slaytlarla destekleyeceğim. Öncesinde okuma ve başvuru materyalleri de paylaşıyor olacağım. Dersler dilbilim, bilişsel bilim veya felsefeyle ilgili pratik amaçları olanlar kadar, salt anlama ve paylaşma isteği olan herkese açık. Katılmak için hiçbir formasyon veya ön bilgi gerekmiyor. Farklı alanlardan ve farklı bilgi düzeylerinden insanlar olarak bir araya geleceğiz ve birbirimizden de öğreneceğiz.
Daha çok analitik felsefe içerisinde anılan Frege, Russell, Wittgenstein, Carnap, Tarski, Grice, Davidson, Quine gibi felsefecilerin fikirlerini işleyecek olsak da, Chomsky, Putnam, Searle, Dennett, Chalmers gibi bilişsel bilimciler ve zihin felsefecilerini de konuşacağız. Yeri geldiğinde Platon’u ve Aristo’yu anacak, sıkça da Descartes, Spinoza, Locke, Hume, Kant gibi aydınlanma felsefecilerinden, bazen de Hegel ve Schopenhauer gibi Alman idealistlerinden söz edeceğiz. Dil ve dünya ilişkisi teması bizi elbette hakikat konusuna da getirecek. Zaman zaman Nietzsche, Heidegger, Deleuze, Foucault, Lacan, Derrida gibi kıta felsefecilerine, Meillassoux ve Harman gibi yeni gerçekçi felsefelere de değineceğiz. Hepsini bütünüyle ele almaya zamanımız yetmese de - zira buna ömürlerimiz bile yetmeyebilir -, bu düşünürlerin her birini daha etkin okumamıza ve anlamamıza imkân verecek bir temel oluşturmaya çalışacağız. Dersler süresince, özellikle de son kısımlarda, uzun yıllardır geliştirmekte olduğum, dil, zihin ve varlık alanlarını kapsayan felsefi kuramımı da paylaşacak ve sizin katkı ve görüşlerinizi soracağım.
Felsefeyi yaşamın tam içinde, gerçek sorunlarımız ve arzularımızla ilişkili bir iletişim faaliyeti olarak görüyorum. Derslerde derdimiz, zihinlerimizi bilgilerle doldurmaktan çok, günümüzde birey ve toplum olarak yaşadıklarımızı daha iyi anlamak ve geleceği birlikte tasarlamanın yollarını aramak olacak.
Maddi gelire özellikle ihtiyaç duyduğum bir dönemden geçiyorum. Her ders dönemi için bir miktar burs kontenjanı ayıracak olsam da, derslerin karşılığında sizlerden destek bekliyor olacağım. Bilgi almak için KATILIM FORMUNU doldurabilir veya ceyhan.temurcu@gmail.com adresine yazabilirsiniz. Size daha fazla bilgi ile dönüş yapacağım.
Farkındalıkta çok kullandığımız bir önerme var:
YanıtlaSil"Zihinden geçen her kelime, bedende yeni kimyasallar yani yeni duygular yaratır."
Kelimeleri değiştirmek, bedenin duygu durumunu, sonra da sağlığını değiştirir. Sadece ne düşündüğümüz değil, hangi kelimelerle düşündüğümüz ve gerçekle kurduğumuz ilişki dahi duygu durumumuzu etkiliyor.
Dr. Joe Dispenza,
.Kelimelerin etkisinin gücü. 🤔